Wednesday, November 21, 2007

De Sint, Coverage, Chris en Countless Eyes

Het wordt weer een druk, maar mooi weekend.
De komende dagen en een groot gedeelte van het weekend wordt in beslag genomen door de jaarlijkse surprises. Wat dus ook inhoud dat de woonkamer één grote puinhoop is. Maar als alles klaar is is het toch altijd wel weer erg leuk!!

Zaterdag speel ik met Coverage in Plan C, in Rotterdam. Altijd leuk, hoewel je er altijd van uit kan gaan dat je het begin van de eerste set voor 10 á 20 man/vrouw speelt. Het gros komt voor de DJ-muziek die vrijwel gelijk na de band begint. Voor een band soms wel enigzins frusterend omdat je na je optreden echt van het podium wordt afgestuurd. Het podium wordt dan een verlengde van de dansvloer. Ook een groot nadeel is dat Jasper, onze geluids-rots-in-de-branding, het geluid daar niet mag doen. Maar ondanks dat blijft Plan C toch leuk om te spelen!!!

En zondagmiddag om 16:00 uur, gaan we (o.a. Ruud, Nick en ik) naar het Musicon, want daar speelt dan Chris Chameleon. Een Zuid-Afrikaanse muzikant. Vroeger was Chris de front-man van de band Boo. Veel theatraal gedoe en niet echt my piece of cake!!
Hij is nu solo en maakt afwisselend engelstalige muziek met een begeleidingsband en solo op gitaar en zang met soms leuke, soms mooie, soms ontroerende, maar altijd "wow..."-liedjes in het Zuid-Afrikaans.

Twee jaar terug was hij ook in het Musicon en ik ging er naar toe met een instelling van "we kijken wel wat het is". Maar ik was echt onder de indruk. Deze man kan in één nummer gek doen cq. leuk zijn en dan opeens heel diep en mooi zijn. Ook veel humor en veel verhalen tussendoor, zoals Kipp van Venice dat ook zo goed kan!!
Kijk op YouTube. Er staan zat leuke clips om een beeld te krijgen van zijn doen en laten.

Ik ben door Henri en Maja bekend geworden met Chris (zij vonden destijds Boo wel leuk!). Ik ben ook ooit mede door hun gezellige avondjes in de Natalstraat,(ik was bassist en Henri drummer van de band Countless Eyes), aan Coby "gekoppeld". Lang na middernacht was het dan "blijf toch lekker slapen",...
En nu hebben ze me ook aan Chris Chameleon "gekoppeld",... voor mij kunnen die twee eigenlijk dus never not meer iets fout doen!!

Na zondag heb ik misschien wel foto's van Chris op mijn Highlife !!

Thursday, November 15, 2007

Altijd op zoek,..

Als je in een coverband speelt ben je eigenlijk altijd op zoek naar nieuwe geschikte nummers. Wat past in de band, wat kan de zanger(es) aan, (een bas of gitaar is snel in te studeren,..de stem moet in je bereik liggen)!!

Ik ben vandaag op zoek gegaan naar nummers voor Acoustic Brew! En wat denk je??? Eén blik in de Veronicagids en je ziet links naar o.a. the Bee Gees, Leaf (nieuwe Utrechtse band - heel gaaf!!) en ...Air supply,..
Air Supply,... ik kende ze van naam, maar never nooit de muziek gehoord (dacht ik!!),..tot vanavond,...!! Djeez,... wat een band!!! Hits als "One that you love" en "Without you" (ook schitterend gecovered door de band Heart!!). Wat een schande dat ik dit moois pas na zo'n 25/30 jaar hoor!! (oftewel,... long live the internet!!)

Effe snel zappend door de gedownloade CD's heb ik voldoende ideeën voor een compleet nieuwe set voor Acoustic Brew. Nu nog ff Ruud en Coby overtuigen (is denk ik geen probleem - we zitten erg op één lijn) en dan oefenen, oefenen en oefenen,..!! Het wordt volgens mij een mooi 2008!!!

terwijl ik dit logje type, luister ik naar een constante herhaling van Air Supply's "Daybreak",... Ik denk dat ik nog ff een biertje inschenk en nog heel even blijf luisteren...!!!!

Monday, November 12, 2007

Muzikale neefies

Toeval bestaat niet!! Dus niet alle muzikaliteit in onze familie komt blijkbaar van alleen mijn ouders. Want ik heb een neef (zoon van de broer van mijn moeder)die zich van een klein "op feestjes altijd moppentappend" neefie heeft ontpopt tot een echte stoere zanger/entertainer met een geweldige uitstraling en een dijk van een stem! Ladies and gents: meet my neefie Johan Kroon!! Voor zover ik weet heeft mijn Opa Kroon bij het toneel gezeten en komen de roots van mijn Oma (Kroon-Dona)uit Spanje. Dus die twee oudjes zullen ook wel wat muzikalitiet in Johan's bloed hebben doen door sijpelen!

Anyway, Johan kwam na jaren weer in "mijn leven" toen hij een keer kwam kijken naar een optreden van Coby met de Instant Band. Hij vond het concept van de Instant Band zo leuk dat hij hier ook wel wat mee wilde doen!!! Op de site van de Instant Band vind je alles over Johan en de Instand Band.

Helaas woont Johan niet echt in de buurt en hebben zowel hij, als Coby en ik, het dermate druk met de muziek (en met alle andere allerdaagse dingen), dat samenkomen eigenlijk niet te doen is.

Nu ben ik in het gelukkig bezit van nog een muzikale neef (en tijd-ruimte-dimensie-reisgenoot, maar da's weer een heel ander verhaal) van een andere generatie. Jeroen (zoon van mijn oudste broer). Uiteraard vloeit door zijn aderen het onmiskenbare "OrsGod-bloed" en is hij ook veel bezig met muziek (en vele andere OrsGod dingen).
Hij wilde graag gitaar spelen, maar zijn vingers dachten daar anders over. "Een F accoord??? What the fok bedoel je F accoord??,...F is heel ver uitrekken en hard indrukken, ...F doet pijn,...no way we do F,...F yourself", you modder-ff'er!!!" (vrij vertaald uit het Gitaarwaals!!!!).
Dus Jeroen probeerde de ukelele en de banjo!!! Twee snaren minder en veel eenvoudigere accoorden!! Leuk, maar nog niet het geluid wat Jeroen wilde. Nu had Jeroen van Ruud (mijn broer) een gitaar gekregen omdat Jeroen hem een paar bongo's had gegeven (in onze familie geven wij graag!! Vandaar waarschijnlijk dat de "echte" Sint jaren lang werd "gedaan" door ene Adrie van Oorschot"!). Hoe dan ook, Jeroen zat met een mooie gitaar waar hij niet op kon spelen en een banjo/ukelele waar hij het geluid niet mooi van vondt!!! Wat doet een ruimdenkend mens dan???? Die kapt met spelen, pakt een biertje en een zak chips en gaat een DVD'tje kijken!!!! Maar zo niet mijn neef Jeroen!!!! Die bouwt zijn gekregen gitaar om, van een zes snarig, EADGBE stemmig instrument naar een banjo-gestemd vier snarig instrument. Een Gitaar/Banjo zeg maar!!! Volgens mij is dit instrument volkomen uniek!!! En het klinkt geweldig!!

Afgelopen weekend hebben Jeroen en ik zo'n 12 nummers, van Jeroen's hand, opgenomen. Heel eenvoudig, op mijn zolder met een minidisc. Maar history has proven dat soms de beste takes de "OneTakes" zijn. We gaan er nog aan werken, maar het begin is er!!!

Waar komen deze twee neefjes samen??? Hopelijk snel hier op zolder of in een professionele studio!!
Johan is wel in voor een muzikaal experiment en Jeroen ook.

Dus we gaan kijken of het muzikale bloed van Dona/Kroon/Oorschot samen kan vloeien tot iets moois!!!

Updates follow soon,...!!!!!!

Sunday, November 4, 2007

Mooie quote,..

Without music, life would be a mistake.
(Friedrich Nietzsche)

Thursday, November 1, 2007

The Beatles, Paul en Stanley

Vanochtend stapte ik om half zeven op de fiets richting m'n werk. Een kleine 30 minuten doortrappen, afhankelijk van hoe ik de avond ervoor heb doorgebracht. Ik merk dat bijvoorbeeld een woensdagochtend beduidend zwaarder is dan een donderdagochtend. Logisch want dinsdagavond oefen ik tot 11 uur 's-avonds met Coverage, en eer je dan thuis bent én eer je dan in je bed ligt,.....!!

Vanochtend voelde ik me prima. Gisteravond geen gekke dingen gedaan en goed geslapen. En mede dankzij mijn nieuw GSM-gadget (waarmee je zelfs kunt telefoneren) genoot ik onderweg van mijn pas gedownloade Beatles-CD-collectie. De wereldberoemde "Red and Blue Albums". Totaal geen schaamte tegenover stichting Brein!!! Ik heb destijds, voor mij als tiener, een godsvermogen uitgegeven voor de twee dubbel-elpees!!

Nou luister ik net zo graag naar oude als nieuwe muziek. En dan ga je ook de verschillen merken. Zo valt op dat op de oude Beatles opnames de drums meestal op het linker kanaal zit, de bas (en evt. slaggitaar) er een beetje naast richting het midden, de zang helemaal in het midden en de sologitaar rechts. Ook vallen sommige orkeststukken plots stil omdat er van de destijds "hypermoderne" 8 of 16 sporen alles al overvol zat. Dus als de sologitaar op spoor 16 moest invallen werd een gedeelte van het orkest, dat ook op spoortje 16 zat, opeens stil gelegt.

Die rode en blauwe elpees zijn echt een goed overzicht van wat de Beatles hebben gedaan. Je hoort de enorme variatie en de muzikale veranderingen in maar 10 jaar!! Ik ben in 1962 geboren. Ik ben letterlijk opgegroeid met de Beatles, niet echt bewust als fan, maar die muziek was toendertijd overal aanwezig.

En nu, anno 2007, verbaas ik mij nog steeds, als bassist, over de ongelooflijk mooie baspartijen van Paul McCartney. Bijna elk Beatlenummer heeft, voor een beginnend (en gevorderd) bassist wel een basles!! Super mooie loopjes waar toen, en nu, maar weinig top-bassisten op komen.

Zo ben ik als bassist altijd een fan geweest van Stanley Clarke. Deze man heeft in de jaren zeventig hele mooie dingen gedaan. Stanley speelde Jazz/Rock, ook wel "Fussion" genoemd! Nu is hij, in mijn ogen/oren, "muzikaal-bejaard" (of lees "dement") geworden.
De laatste 10 jaar is het alsof hij bij een concert per gespeelde noot wordt betaald. Het is alleen nog maar "zo snel mogelijk heel veel nootjes spelen"!!! Maar een duidelijke lijn zit er jammer genoeg niet meer in, helaas,... Van zijn eerste elpees kan ik elk basloopje dromen. Na de jaren negentig heeft Stanley volgens mij weinig echt moois meer gemaakt. Laatst zag ik hem op TV nog een bassolo spelen op een contrabas. De man kreeg nog applaus ook,.... Het enige wat hij deed was heel snel heel veel nootjes spelen op die bas, maar totaal geen structuur, totaal geen samenhang...!!! Die muzikanten krijgen applaus omdat ze beroemd zijn en niet om wat ze doen!!! Triest,.....!!

Dus, vanaf hier een toast op Paul McCartney en The Beatles,...en ik draai nog ff een oud mp3tje van Stanley,...just for old times sake,....

Goed doel

Er zijn er zoveel,... en bijna allemaal echt voor een goed doel. Vandaar dat ik me blauw betaal aan meerdere goeie doelen!!
Op mijn Highlife heb ik deze link geplaatst,....!! Zieke kinderen laten lachen,....da's toch het allermooiste wat er is!!!!